Om projektet

Viegand Maagøe gennemfører et pilotprojekt på RUC, hvor vi sikrer, at processer, apparatur og forsyningssystemer projekteres energibevidst på et nyt, større laboratorium. Vi forventer, at RUC kommer til at spare op mod 30 % af energiforbruget.

Kunde: Bygningsstyrelsen – tidligere UBST

Opgaven
Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST) – nu Bygningsstyrelsen – ønsker at projektere processer, apparatur og forsyningssystemer energibevidst på fremtidens laboratorier. Det igangværende laboratoriebyggeri på RUC blev udvalgt som case for pilotprojektet i 2010.

Sådan løste vi opgaven
Vi baserer projektet på uafhængig energigranskning. Her leder en energidriver, der er uafhængig af byggeprojektet, energi- og bæredygtighedsarbejdet på vegne af bygherre, brugere, arkitekter, ingeniører og leverandører – på RUC med følgende fokusområder:

  • Stinkskabe/LAF-bænke
  • Ventilation/HVAC
  • Køle- og trykluftsystemer
  • Procesudstyr (autoklaver, -80 °C frysere m.m.)
  • Bygning- og klimaskærm

Metoden sikrer, at indsatsen bliver prioriteret og kosteffektiv. Vi har erfaret, at energibesparelserne på denne måde bliver større og tilbagebetalingstid kortere end ved byggeprojekter, hvor alle parter arbejder med bæredygtighed på tværs af organisationen.

Og resultatet blev
Vi forventer, at RUC kommer til at spare op mod 30 % af energiforbruget. De metoder, vi bruger i projektet, vil desuden udgøre et pilotprojekt for Bygningsstyrelsens fremtidige arbejde med nye laboratorier.

Få mere at vide
Peter Maagøe Petersen, pmp@viegandmaagoe.dk eller 21 70 03 08

Se vores ydelser til bygningsområdet