Spring til hovedindhold
ESG
Viden om ESG

Intro til ESG

ESG (Environment, Social og Governance) fylder mere og mere i erhvervslivet og er blevet et begreb, man som virksomhed skal have styr på for ikke at blive overhalet af konkurrenterne.

Introduktion til ESG

ESG (Environment, Social og Governance) fylder mere og mere i erhvervslivet og er blevet et begreb, man som virksomhed skal have styr på for ikke at blive overhalet af konkurrenterne.

Virksomheder med mere end 250 medarbejdere skal fra regnskabsåret 2025 rapportere på ikke-finansielle data inden for klima og miljø, social ansvarlighed og selskabsledelse (ESG). Alt sammen i et værdikædeperspektiv.

Det skyldes bl.a., at EU-Kommissionen har strammet skruen for kravene til de større virksomheders arbejde med ESG og samfundsansvar med et nyt rapporteringsdirektiv kaldet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

7 letfordøjelige afsnit

For at hjælpe dig i gang, har vi samlet basal viden om ESG-rapportering i 7 letfordøjelse afsnit herunder.

Se også, hvilke ESG-ydelser vi tilbyder

Del 1: Lær din værdikæde at kende

Hvad er ESG, og hvad er de nye rapporteringskrav?

Lad os starte med at gennemgå de 3 bogstaver og deres betydning for din virksomhed. ESG står for Environment (klima- og miljømæssig bæredygtighed), Social (social bæredygtighed) og Governance (ledelsesmæssig bæredygtighed).

E, S og G

E’et handler bl.a. om, hvordan og i hvor høj grad en virksomhed tager højde for beskyttelse og brug af naturens ressourcer. Det gælder eksempelvis CO2-udledning, ressourceforbrug, forurening samt aftryk på økosystemer og afledt effekt på biodiversitet.

S’et handler bl.a. om, hvordan og i hvor høj grad en virksomhed behandler mennesker og interagerer med omkringliggende og berørte samfund. Medarbejdersundhed, -sikkerhed og –trivsel samt diversitet, inklusion, ligestilling er vigtige områder inden for S’et. Men også kundetilfredshed, produktsikkerhed og overholdelse af menneske- og arbejdstagerrettigheder i værdikæden hører til social ansvarlighed.

Endeligt har vi G’et. G’et står for governance og handler om ansvarlig virksomhedsdrift og ledelse. Det gælder bl.a. interne kontroller, politikker og procedurer, der understøtter compliance og transparens. Anti-korruption, bestikkelse og whistleblower-ordninger er eksempler på temaer, der bor under G’et.

Rapporteringskrav (ikke opdateret ihht Omnibus)

Rapporteringsreglerne under CSRD bliver løbende indfaset for regnskabsår, der begynder:

  • 1. januar 2024 for børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte.
  • 1. januar 2025 for børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder med mere end 250 ansatte.
  • 1. januar 2026 for små børsnoterede virksomheder.

Kravene kommer til at påvirke hele din værdikæde, så det er en god idé allerede nu at gøre partnere, underleverandører og lignende opmærksomme på, at I snart vil efterspørge mere data.

Del 7: QA om ESG

Her kan du få svar på nogle de mange spørgsmål, der hurtigt kan opstå i forbindelse med nye rapporteringskrav indenfor ESG.

Q: Hvad er ESG? Og hvad er ESRS?

A: ESG står for Environment, Social og Governance, og er de tre søjler, som dækker virksomheders arbejde med (og performance indenfor) miljømæssig, social og ledelsesmæssig bæredygtighed og samfundsansvar. ESRS står for European Sustainability Reporting Standards og betegner de i alt 12 standarder og 82 oplysningskrav på tværs af ESG-parametre, som virksomheder skal rapportere på under CSRD.

Q: Hvem har bestemt, at kravene til danske virksomheder skærpes i forhold til at rapportere om bæredygtighed?

A: Det har EU gennem et direktiv, CSRD, der i november 2022 blev vedtaget efter en høringsperiode, og som indfases i alle EUs medlemslande fra regnskabsåret 2024 og frem. Dette sker i faser med relevans for virksomhedstørrelse.

Q: Hvem er omfattet af CSRD, og hvornår gælder direktivet for de underlagte virksomheder?

A: CSRD indføres i 3 faser:
For børsnoterede virksomheder, der allerede er omfattet af krav om ikke-finansiel rapportering, træder CSRD i kraft fra regnskabsåret 2024.
For øvrige store virksomheder træder CSRD i kraft i regnskabsåret 2025, hvis de opfylder 2 ud af 3 kriterier i forhold til:

  • Omsætning (> 40 mio. EUR)
  • Balancesum (> 20 mio. EUR)
  • Antal ansatte (> 250 ansatte)

For børsnoterede SMV’er vil CSRD gælde fra regnskabsåret 2026.

Q: Hvem skal godkende ESG-rapporteringen under CSRD?

A: Med CSRD kommer også krav om revision med begrænset sikkerhed for virksomhedernes ESG-rapportering. Det skal ske gennem en uafhængig revisor eller certificeringsinstans. Derudover bliver det et krav, at ikke-finansielle data skal indgå i et dedikeret afsnit af virksomhedens årsrapport, ligesom at alle oplysninger skal være tilgængelige og læsbare via digital ”tagging”.

Se, hvordan vi kan hjælpe med at udarbejde ESG-rapporter